Látnivalók

Látnivalók Abádszalókon és a Tisza-tó körül

latnivalok-tisza-to-300x200Abádszalók – Tisza-tó Strand

Abádszalókon található a Tisza-tó legnagyobb szabadvizű strandja, ahol a családosok vagy a sportolni, úszni vágyók is megtalálják a közel 1 km hosszú partszakaszon kedvenc öblüket.

 

csipkehaz-300x200Abádszalók – múzeumok

  • Csipkeház az Ezüstkalász úton, ahol gyönyörködhetünk az aprólékos kézi munkával készült vert csipkékben, de ki is próbálhatjuk készítését.
  • Faluház és Babamúzeum a Régiposta úton, ahol több száz egyedileg készült népviseletbe öltöztetett babában gyönyörködhetünk, valamint a helytörténeti kiállítást is meg tudjuk tekinteni.

 

vizeromu-300x200Kiskörei Vízerőmű

A Tisza-tó bölcsője a több, mint 40 éve épült és átadott Kiskörei Vízerőmű, melynek zsilipjei duzzasztják a Tiszát tóvá az Alföld szívében.  Az erőmű és létesítményei nyári főszezonban, előre egyeztetett időpontban, vezetővel látogathatóak.

 

Kiskörei Hallépcső

A Tisza-tó magasabb és a Tisza-folyó alacsonyabb vízszintje átjárhatatlan volt a halaknak. 2014 őszére elkészült Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója, mely másfél kilométer hosszú, 23 vízlépcsővel és zsilippel kialakított mesterséges „hegyi patak”. Sétálj mellette, pihenj meg a halak pihenőtaván kialakított kis szigeten, vagy nézd meg a zsilip melletti aknában kialakított „plazmatévén”, mely halak lépcsőznek erre!

 

latnivalok-tanosveny-300x200Tiszavirág Ártéri Sétaút és Pákász Tanösvény

Tiszaörvényen, a Szabics Kikötőből csónakkal juthatunk át az igazi őserdőbe, mely egy ártéri szigeten található. Kiépített sétautak, madármegfigyelő-tornyok, hidak segítik kalandokhoz a felfedezőket. Belső taván, a Göbén, csónakázhatsz, megismerheted a régi tiszai mesterségeket, a kérész életét.

Az igazi kalandok a sziget titkos részén, a Pákász Tanösvényen várnak!

 

Porszlón a Tisza-tavi Ökocentrum

A Természet Templomát Poroszlón találod, ahol az Európa legnagyobb édesvizű akváriumaiban az őshonos halfajok mellett farkasszemet nézhetsz a legnagyobb ragadozóval, a vizával! Terrárium kiállítás, 3D-s film a Tisza-tóról, csodás panoráma 7.emelet magasságából, külső állatpark, simogató, etető, játszóterek, tájház… Rengeteg csodás látnivaló, akár egész napos program!

Tisza-tavi Vízi-sétány, Poroszló

Járj a víz felett a Tisza-tavon! A Hortobágyi Nemzeti Parkoz tartozó vízi sétány egy másfél kilométer hosszú fahíd-rendszer a vízre építve kis szigettel, madármegfigyelő házakkal, kilátóval a Kis-Tiszára a HNP szakembereivel.

 

Hortobágyi Nemzeti Park:

  • Tisza-tavi Madárrezervátum
  • Hortobágyi NP Látogatóközpont
  • Hortobágyi Madárkórház
  • Hortobágyi Kisvasút
  • Mátai Ménes és Pusztai Állatpark

 

Tiszaigari Arborétum

A 2016-os felújításokat követően új fényében tündököl a 20 hektáros, országos természetvédelmi jelentőségű arborétum. Kényelmes sétaútjait bejárva gyönyörködhetünk a növényritkaságokban, pihenhetünk hűs lombjai alatt.

 

Termálfürdők a közelben:

  • Berekfürdő
  • Tiszaörs
  • Kisújszállás

 

Kerékpárutak a Tisza-tó körül

A Tisza-tavat körülölelő töltés tetején halad az EUROVELO kerékpárút egy szakasza. Négy méter magas természetes kilátón kerekezve tekerhetünk körbe a tó körül. Kezdőknek is ajánlott, hiszen a szintkülönbség 0-hoz közelít, a távot mi magunk választjuk meg. A kiskör 65-66 km, ebben az esetben Tiszafüred-Poroszló között a 33-as út melletti új kerékpáros hidakon bringázunk, a nagykör 122 km.

 

 

horgaszat-300x200Horgászat a Tisza-tavon

A Tisza-tó négy évszakos horgásztó gazdag halállománnyal. Profik napi-, heti jegyet válthatnak, kezdők keressék a turista horgászjegyet.